Cartea Roșie a Republicii Moldova

Cartea Roşie a Republicii Moldova, ediţia a treia, este, deopotrivă, o carte-document şi o carte-avertisment. Volumul include descrierea şi prezentarea stării de periclitare şi a stării de protecţie a 208 specii de plante şi a 219 specii de animale, un indice alfabetic al speciilor în limba latină şi unul cu denumirile în limba română. Toate textele care descriu speciile sunt prezentate, inclusiv, în versiunea engleză.
Lucrarea este elaborată în conformitate cu principiile generale fixate în Legea cu privire la Cartea Roşie a Republicii Moldova, cu criteriile de raritate a speciilor de plante şi animale ale Listei Roşii a Uniunii Internaţionale a Conservării Naturii, a Listei Roşii a UICN. În ediție au fost incluse speciile de plante și animale din următoarele categorii de raritate: vulnerabile (VU), periclitate (EN) și critic periclitate (CR).
Fiecare specie este prezentată conform unui algoritm unic: Statutul (gradul de periclitare), Răspândire, Habitat, Aspectul cantitativ, Factori limitativi, Particularităţi biologice şi ecologice, Cultivarea / Creşterea în captivitate, Starea de protecţie, Măsuri de protecţie, Surse bibliografice. Este prezentată fotografia speciei şi localizarea pe hartă a zonelor unde a fost consemnată prezenţa acesteia.
O enciclopedie a frumuseţilor naturii de la noi aflate în stare dramatică şi un semn de alarmă şi de îndemn implicit la protecţia biodiversităţii.
cartea
Aici putem citi denumirea în română și-n latină, la fel putem vedea imaginea plantelor, moluștelor, animalelor, etc. incluse în Cartea Roșie a RM:
Unii dintre noi am întîlnit aceste vietăți și nici nu ne-am dat seama că avem în față o ființă luată sub ocrotirea statului RM: http://bibliotecanicolaetitulescu-titulescu.blogspot.md/2011/11/mapa-tematica-cartea-rosie-moldovei.html
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 2016, adrese utile, întrebări, curiozități, excursii, științe, lecție. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s