Învelișul gazos al Pămîntului. Aerul.Mișcarea și temperatura aerului.

Ce este aerul?

Aerul constituie învelişul gazos al Pământului, înveliş numit atmosferă. în industrie, aerul se foloseşte pentru obţinerea azotului, oxigenului şi a gazelor rare, cât şi ca agent oxidant.

 

PENTRU CEI MAI CURIOȘI!!!  Cum se obține aerul lichid???  https://ro.wikipedia.org/wiki/Aer_lichid 

Aerul lichid se obține prin răcirea aerului sub temperatura de –140,7 °C și menținere la o presiune de circa 38,4 at. 

Aerul lichid este incolor sau slab colorat în albastru limpede, cu punctul de fierbere de circa –192 °C, densitatea de circa 870 kg/m3. Se păstrează în vase Dewar.

Materialele introduse în aer lichefiat dobândesc proprietăți speciale. Astfel, cauciucul își pierde elasticitatea și devine friabil, iar metalele își micșorează rezistivitatea. Cum crezi, la ce ar folosi aceste schimbări produse asupra cauciucului și a metalului? 

Aerul lichid se utilizează în laboratoarele de cercetări de criogenie pentru obținerea de temperaturi scăzute. În amestec cu pulbere de cărbune, se poate întrebuința ca exploziv în lucrări subterane. Prin distilarea fracționată a aerului lichefiat, se obțin oxigen lichid, azotlichid și gaze inerte.

Atmosfera este un sistem deschis, cu schimb de masă cu celelalte învelișuri ale Terrei; în interiorul ei se produc numeroase fenomene chimice. 

În prezent, modificări ale compoziției cu efect asupra vieții pot fi provocate de erupțiile vulcanice și de activitatea umană.

Datorită unei intense activităţi economice, în multe regiuni de pe globul pământesc aerul se încarcă cu substanţe străine, dăunătoare vieţii. Fenomenul este cunoscut sub numele depoluare.

Poluarea este fenomenul de degradare, deteriorare a aerului, apei, solului prin acţiunea unor factori poluanţi (chimici, fizici, biologici, sonori, etc).

Sursele de poluare ale aerului sunt naturale şi artificiale.

Sursele naturale de poluare a aerului constau din reziduuri vegetale şi animale, emanaţii vulcanice. Sursele artificiale sunt:

– procesele de combustii de la încălzitul locuinţelor şi procesele de combustie din industrie, unde rezultă o serie de poluanţi ca: pulberi, cenuşă, cărbune nears, oxizi ai sulfului, azotului, etc.

– mijloacele de transport, în special cel rutier, care impurifică aerul prin praful rezultat din sfărâmarea drumurilor, dar şi prin gazele toxice.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în activități, adrese utile, clasa III, curiozități, experimente, științe. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s