De ce copiii autonomi învață mai bine

Un nivel ridicat de autonomie inseamna rezultate scolare mai bune si o capacitate mai buna de organizare dupa iesirea din sistemul de invatamant, in perioada adulta, sustin Richard Ryan si Edward Deci, psihologi si cercetatori ai teoriei autonomiei.

Aceasta teorie indica faptul ca motivatia intrinseca (a face ceva pentru ca ti se pare placut sau interesant, nu pentru ca astepti o recompensa) si calitatea invatarii cresc atunci cand copiilor le sunt indeplinite nevoile de autonomie, competenta si conexiune cu alti oameni.

Autonomia se refera la nevoia fiecaruia dintre noi de a ne conduce viata, de a decide ce si cum vom face. Copiii dobandesc autonomia atunci cand se simt liberi sa exploreze, sa ia initiative, sa dezvolte si sa implementeze solutii la problemele pe care le intampina.

Cum incurajezi autonomia copilului tau?

 • Lasa-l sa aleaga de fiecare data cand e posibil.
 • Permite-i sa isi organizeze singur timpul pentru teme si invatare. Daca va da gres, isi poate reorganiza planurile data viitoare.
 • Lasa-l sa invete din greseli.
 • Atunci cand iti cere ajutorul la teme, orienteaza-l catre sursele in care poate gasi informatia, nu rezolva problema in locul lui.
 • Invata-l sa faca fata esecului.
 • Nu il ajuta daca nu iti cere ajutorul.
 • Nu face prea multe lucruri in locul lui.

Nevoia de competenta este indeplinita atunci cand copilulinvata lucruri noi si primeste rapid feedback constructiv.

 • Incurajeaza-l pe copil sa incerce lucruri noi, chiar daca par dificile.
 • Ai rabdare si pastreaza-ti calmul atunci cand intampina dificultati in invatare.
 • Scoate in evidenta progresul pe care l-a facut intr-un anumit domeniu.

Nevoia de conexiune inseamna dorinta universala de a interactiona, de a te simti apropiat si inteles de catre cei din jur. Poti implini aceasta nevoie a copilului tau ascultandu-l, acceptandu-i emotiile si alegerile si comunicand deschis cu el.

Cand aceste trei nevoi sunt satisfacute, copiii sunt mult mai motivati din punct de vedere intrinsec si se angajeaza in mod activ in propriul lor proces de educare.

De ce copiii autonomi invata mai bine

Numeroase studii au aratat ca atunci cand elevii sunt implicati in stabilirea obiectivelor personale si scolare tind sa le atinga mult mai frecvent decat cei care urmeaza pasii dictati de parinti sau cadre didactice. Daca elevii cred ca scopul invatarii este sa obtina note mari la scoala (recompense externe) deseori vor obtine performante mult mai mici, vor avea impresia ca sunt mai putini competenti decat colegii lor si vor declara un nivel mai ridicat de anxietate scolara, sustin specialistii.

Teoria autonomiei sustine ca starea de bine creste pe masura ce sunt satisfacute cele 3 nevoi: competenta, autonomie si conexiune. Astfel, conform acestei teorii, copiii cu un nivel ridicat de autonomie:

 • au trasaturi de personalitate pozitive,
 • dobandesc o crestere emotionala substantiala,
 • functioneaza mult mai eficient in societate,
 • reusesc sa isi autoregleze comportamentele,
 • au o stare psihica buna,
 • dobandesc un nivel mai ridicat de autocontrol si stima de sine.

Asadar, independenta copilului este esentiala pentru rezultatele sale bune la scoala, dar si pentru motivatia sa de invatare. Tu cum il incurajezi pe copil sa fie independent?


*Sursa:  http://www.suntparinte.ro/de-ce-copiii-autonomi-invata-mai-bine

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în activități, adrese utile, autocontrol, întrebări, curiozități, educație, educație parentală, valori. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s