Planeta Albastră – Istoria Oceanului Planetar

Pamantul are un singur ocean, Oceanul planetar. Desi se obisnuieste sa se numeasca mari intinderi de ape oceanice cu nume de mult consacrate, totusi intre oceanele globului nefiind alte hotare decat limitele conventionale trasate de geografi peste ape, oceanele comunicand deci intre ele, acestea alcatuiesc o singura si continua intindere de apa. Oceanul planetar ocupa 70,8% din suprafata planetei, adica 361.455.000 km patrati. Totusi, conform traditiei si pentru o buna specificare a regiunilor Oceanului planetar de pe Pamant, geografia continua sa accepte existenta consacrata a cinci oceane. Ele sunt:

– Oceanul Pacific (cel mai mare), cu o suprafata de 165.200.000 km patrati si adancime maxima a apelor de 11.022 m (adancime medie 4.280 m);

– Oceanul Atlantic, cu o suprafata de 106.400.000 km patrati si o adancime maxima a apelor de 9.219 m (adancime medie de 3.926 m);

– Oceanul Indian, cu o suprafata de 73.556.000 km patrati si o adancime maxima de 7.455 m (adancime medie de 3.890 m);

– Oceanul Antarctic, cu o suprafata de 20.327.000 km patrati si o adancime maxima a apelor de 7.235 metri (adancime medie 4000 metri);

– Oceanul Arctic sau Inghetat, cu o suprafata de 14.056.000 km patrati si o adancime maxima de 5.449 m (adacime medie de 1527 m).

http://www.220.ro/documentare/Planeta-Albastra-Istoria-Oceanului-Planetar/oNwHfZTLhR/

Să nu uităm să păstrăm apele curate, căci viața și sănătatea noastră depinde de viața și sănătatea Pămîntului. Iar apa constituie 71 % din suprafața Terrei.

Terra este planeta oceanelor. Viata depinde in mod fundamental, mai mult ca niciodata, de respectul pe care oamenii il vor arata fata de oceane. Acestea sunt si vor ramane leaganul vietii.

Cateva cifre, doar in aparenta banale, sunt capabile sa prezinte realitatea, asa cum nu reusim sa o intelegem.
71 la suta din suprafata planetei este acoperita de apa oceanelor. Doar un singur procent din aceasta suprafata face parte din zone protejate, unde ecosisteme intregi sunt in relativa siguranta. Un miliard de oameni (adica 17% din populatie), depind direct ocean, ca singura sursa de proteine.

Intre 70 si 80 la suta din oxigen este produs de oceane. 97% din apa planetei este in oceane. De apa din oceane depind mecansimele care echilibreaza temperatura, precipitatiile si nivelul acestora pe uscat.

Pestii din oceane ar putea disparea pana in 2050

52% din rezervele de peste sunt exploatate la maxim, alte 19 de procente sunt exploatate moderat. 35% din padurile de mangrove au fost distruse in ultimii 30 de ani, 20 la suta din recifele de corali au fost distruse, iar alte 20 de procente sunt in stare avensata de degradare.

150.000 de mile marine patrate sunt complet lipsite de viata, sunt improprii vietii, iar aceasta suprafata creste in fiecare an. Circa 90 la suta din populatia de pesti rapitori a disparut din oceane, iar aceasta duce la grave dezechilibre ale ecosistemelor.

Conservation International a facut publice aceste cifre, care sunt doar o parte din datele dramatice care se refera la oceane, la viata acestora si, implicit la viitorul omenirii.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în științe și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Planeta Albastră – Istoria Oceanului Planetar

  1. Pingback: Planeta Pămînt -Planeta Albastră: formular | Discipolii mei – inima mea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s