Edvard Grieg – compozitor și pianist norvegian

Edvard Grieg Hagerup (norvegiană: [ɛdʋɑʁd hɑːgəʁʉp gʁɪg]; 6.cincisprezece.1843-9.patru.1907) a fost un compozitor și pianist norvegian. El este considerat unul dintre cei mai importanti compozitori din epoca romantică, iar muzica sa este parte din repertoriul clasic standard de la nivel mondial. Utilizare și dezvoltare a muzicii populare norvegiene  în propriile sale compoziții pune muzica de Norvegia în spectrul internațional, precum și sprijinirea dezvoltării unei identități naționale, la fel ca Jean Sibelius și Antonín Dvořák făcut în Finlanda și Boemia.
Unele dintre lucrările timpurii ale lui Grieg includ o simfonie (care a suprimat mai târziu), și o sonată de pian. El a scris, de asemenea, trei sonate pentru vioară și o sonată violoncel.
Grieg a compus „Peer Gynt Suite – În Sala regelui Munte”. Acesta a fost folosit ca muzica incidental pentru piesa „Peer Gynt”. În această piesă de muzică, Peer fură mireasa la o nunta. Oaspeții furioși  îl alungă, și Peer cade, lovit cu capul pe o stâncă. El se trezește într-un munte înconjurat de troli. Muzica reprezintă trolii furioși care-l necajesc pe  Peer și devine mai tare de fiecare dată tema repetă. Muzica se încheie cum Peer ies din munte.
Într-o scrisoare 1874 la prietenul său Frants Beyer, Grieg și-a exprimat nemulțumirea lui cu În Sala regelui Munte, una dintre compozițiile sale din Peer Gynt, scriind „Am scris, de asemenea, ceva pentru scena în sala de munte King – ceva ce pur și simplu nu pot suporta să ascult, pentru că absolut miroase a cow-placinte, naționalism exagerat, norvegiană și trollish auto-satisfacție! Dar am o bănuială că ironia va fi perceptibilă. ”

Piesa este jucat ca personaj principal, Peer Gynt, într-o fantezie de vis, intră „, sala regală a Bătrânul a DOVRE (Regele Munte)”. Introducere Scena continuă: „Există o mare mulțime de curteni troll, gnomi și spiriduși Bătrânul stă pe scaunul lui de domnie, cu coroană și sceptru, înconjurat de copii și rudele sale Peer Gynt stă în fața lui există un vacarm imens… în sala. ” Liniile cântate sunt primele linii din scena.

Sursa: http://ro.hdclassicalmusic.com/listen/?id_song=143

”Dimineața” din suita nr.1 ”Peer Gynt” 

Reclame
Acest articol a fost publicat în muzica și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s