Vestigiile Romei

Roma – capitala Italiei este și un centru cultural. 

DSC05101 DSC05123

 Podul Sant Angelo, care trece peste rîul Tevere. Conform Wikipedia, 

Tibrul (italiană Tevere, latină Tiberis) este cel de-al treilea râu ca lungime din Italia; având 406 km, el izvorăște din munții Apenini și se varsă în Marea Tireniană. Afluenții săi principali sunt Chiani, Paglia, Teverone și Nera.

Tibrul este cunoscut și pentru faptul că străbate Roma, aceasta fiind fondată pe malurile sale la aproximativ 25 de km de gura de vărsare în Marea Tireniană.

Denumirea inițială a acestui fluviu este Albula. Conform lui Titus Livius, Tiberinus (fiul lui Capetus) în încercarea sa de a traversa înot acest fluviu, s-a înecat. Astfel că după această întâmplare fluviul Albula a primit numele de Tibru.

DSC05139

 Cea mai gustoasă și diversificată înghețată, cu siguranță este în Italia!!!

SAM_6344 

M-a impresionat faptul că oamenii se odihnesc nu doar pe bănci, dar și pe scările edificiilor, pe bordure, adevărul e că străzile se spală în fiece dimineață. 

DSC05153 

Colosseum a fost o imensă arenă unde gladiatorii luptau pentru a oferi scene spectaculoase romanilor și oaspeților capitalei. Conform Wikipedia, 

Colosseum sau Coliseum , de asemenea, cunoscut sub numele de Amfiteatrul Flavian ( / k ɒ l ə s I ə m / KOL-ə- see -əm ; latină: Amphitheatrum Flavium ; italiană: Anfiteatro Flavio [ a n f i t e un t r o f l a v j o ][äɱːfit̪eäːt̪ro fläːvjo] sau Colosseo [ k o l o s s ɛ o ] [kolos̪ːɛːo] ), este o eliptică amfiteatru în centrul orașului Roma , Italia . Construit de beton și piatră, [ 1 ], acesta este cel mai mare amfiteatru construit vreodată și este considerat unul dintre cele mai mari opere de arhitectură și inginerie. [ 2 ]

Colosseum este situat la est de Forumul Roman . Constructia a inceput sub împăratul Vespasian în 72 AD, [ 3 ] și a fost finalizat în 80 d.Hr. sub succesorul său și moștenitor Titus . [ 4 ] modificări ulterioare au fost făcute în timpul domniei lui Domitian (81-96). [ 5 ] Aceste trei împărați sunt cunoscute ca dinastia Flavian , și amfiteatrul a fost numit în latină pentru asocierea sa cu numele lor de familie ( Flavius ​​) .

Colosseum-ar putea ține, se estimează, între 50.000 și 80.000 de spectatori, [ 6 ] [ 7 ] și a fost folosit pentru gladiatori concursuri și spectacole publice, cum ar fi luptele simulate mare , vânători de animale , executii, reconstituiri de bătălii celebre, și drame bazat pe mitologia clasica . Clădirea a încetat să fie utilizate pentru divertisment în medievală timpurie epoca. Mai târziu a fost refolosit în scopuri cum ar fi locuințe, ateliere, sferturi de un ordin religios, o cetate , o carieră , și un altar creștin.

Deși în secolul 21 se rămâne parțial distrus din cauza daunelor provocate de cutremure devastatoare si piatra-tâlhari, Colosseum este un iconic simbol al Romei imperiale . Aceasta este una dintre cele mai populare din Roma atracțiile turistice și are legături strânse cu Biserica Romano-Catolică, deoarece fiecare Vinerea Papa conduce o torchlit „Calea Crucii” procesiune care începe în zona din jurul Colosseum. [ 8 ]

Colosseum este de asemenea reprezentat pe versiunea în limba italiană a euro moneda de cinci cenți .

DSC05171

Aici puteți vedea Colosseum în mai multe imagini: https://www.google.com/maps/@41.889534,12.490627,3a,75y,21.23h,98.62t/data=!3m7!1e1!3m5!1sZ7Xq5VDlKF2YQSMV8yKKHA!2e0!3e5!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en

Săpături arheologice sunt deschise pentru turiști ziua întreagă, deși pe timp se seară sunt mai enigmatice, dar destre asta data viitoare…

SAM_6347 

Mai multe cetăți sunt pe coastele fluviului Tevere. Iar chiar pe o insulă a acestui fluviu este amplasat un spital, care este uneori evacuat , atunci cînd apele fluviului se ridică pînă la poalele podurilor. 

SAM_6345

 Tramvaiele sunt destul de moderne și taxa este mai deosebită ca-n alte țări: tichetul este valabil 1,5 ore. În acest timp, cu acelaș tichet poți călători și cu autobusul, și cu metroul și cu tramvaiul! Fiul meu călătorește cu trotineta, nu are nevoie de tichet!

SAM_6349 SAM_6350 SAM_6354

Coloanele din trecut sunt menținute și întărite pentru a servi ca atracție turistică pentru mai mulți ani. 

SAM_6356

 Copiii au parte de distracții: mersul cu rolele a fost o provocare pentru Bogdan.

SAM_6623 SAM_6628

 Drumurile din Italia sunt deseori suprapuse. Majoritatea sunt cu sens unic. 

SAM_6636 SAM_6640

Pentru a intra pe o magistrală, trebuie să treci printr-un punct în care iai un talon pe care-l păstrezi pînă la ieșirea de pe automagistrală, unde-l dai taxatorului, care calculează cît ai parcurs pe magistrală și-ți cere achitarea pentru porțiunea parcursă. Dacă se întîmplă să pierzi talonul, atunci achiți trecerea pentru toată magistrala!!!

SAM_6644

 În Perucia am descoperit un mijloc de transport enigmatic… Circulă pe o șină de cale ferată care este amplasatîă mai sus de șosea, are o singură roată metalică pe mijloc, sprijinit de 4 arcuri metalice aproape de toate colțurile vagonului. Cel mai interesant este că acest vagon circulă automat, fără a avea un conductor în cabină! Stațiile sunt și ele amplasate la locuri mai înalte decît drumurile.

SAM_6647

Linia de trecere de pe un sens pe altul este ocrotită de un gard viu de oleandră, care este înflorit mai mult de jumătate de an.

sfg 

 În drum spre casă am trecut și prin Veneția, dar se întuneca și nu am prins mai multe frumuseți din acest minunat oraș pe apă. Rămîne o schiță de călătorie pentru anii următori…

SAM_6652

Acest articol a fost publicat în excursii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Vestigiile Romei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s