Vaticanul – un stat în stat!

Zilele acestea am revenit din Italia și țin să vă fac o excursie imaginară prin această țară minunată. Să încep cu Vaticanul. 

Citez din  https://ro.wikipedia.org/wiki/Vatican      : Vatican, oficial Statul Cetății Vaticanului, (în italiană Stato della Città del Vaticano, în latină Status Civitatis Vaticanae) este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către papă, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

Deși întrarea noastă în Vatican a fost pe timp ploios, pînă am urcat treptele pentru a ajunge sub cupolă de unde am contemplat frumusețile interiorului Bisericii centrale și apoi am urcat pînă pe acoperiș, unde ne aștepta o priveliște nemaipomenită, ploaia a contenit și soarele pălea cu  multă dăruire. 

SAM_6309 SAM_6310

Roma în sine este o frumusețe de oraș! Străzi bine structurate, edificii calculate arhitectural, ordine, copaci decorativ tăiați și încă multe altele, despre care în altă secvență. Iată cîteva vedenii de pe cupola Bisericii:

SAM_6314 SAM_6315 SAM_6319 SAM_6322SAM_6321  SAM_6330 SAM_6331    123

  Zidul Vaticanului împrejmuiește acest stat. El împrăștie un aer de supunere și de fiecare dată cînd treci pe sub el (pentru că are arcuri peste străzi), te simți mai umil și mai mic în fața a ceva măreț. 

1234

 Deși seara ograda vaticanului pusteiește, ias scaunele sunt singuratice,  ziua în ea mișună sute de oameni. 

12345  SAM_6340

Ușor poți discuta cu locuitorii acestui stat, ei deosebindu-se de turiști prin ținuta vestimentară. 

SAM_6343

Aproape toți cetățenii Vaticanului locuiesc înăuntrul zidurilor vaticane. Cetățenia este acordată în principal clerului, inclusiv înalților demnitari, preoți, călugărite, precum și faimoasei Gărzi elvețiene, forță militară pe bază de voluntariat. Mai sunt aproape trei mii de muncitori laici care alcătuiesc majoritatea forței de lucru, dar aceștia rezidează în afara Vaticanului.

SAM_6339

Se spune că Vaticanul ascunde mai multe secrete, care dacă ar fi descoperite brusc, ar fi dat peste cap mai multe concepte ale omenirii.Așa se vehiculează despre legătura celor de la Vatican cu extratereștrii; despre Dumnezeul adevărat și falsificarea Bibliei; despre noile descoperiri care încă nu sunt supuse minții omenirii actuale și multe alte lucruri spectaculoase.  https://developarea.wordpress.com/ce-ascunde-vaticanul/SAM_6313

Pereții Bisericii centrale sunt acoperiți cu scene din mozaic.

SAM_6318

 Măsurile de  siguranță pe cupolă  și pe acoperișul Bisericii sunt bine puse la punct. Mii de turiști zilnic vizitează aceste locuri.

DSC04988 DSC05003

 În interiorul Bisericii sunt multe sculpturi impunătoare. Astfel, la intrare în acest locaș este o tradiție a catolicilor de a-și muia două degete în aghiazma din cufărul acestor îngeri și a face semnul crucii cu degetele umede. 

SAM_6337

Vaticanul are el însuși o puternică semnificație culturală. Clădiri precum Bazilica Sfântul Petru și Capela Sixtină sunt casa unora din cele mai frumoase opere de artă din lume, care includ opere de artiști precum Botticelli, Bernini șiMichelangelo. Librăria Vaticanului și colecțiile din Muzeele Vaticanului sunt de o importantă istorică, științifică și culturală extraordinară.

Populația permanentă a Vaticanului este predominant masculină deși două ordine de călugărițe trăiesc în Vatican. O minoritate sunt clericii vârstnici; cei care au rămas sunt membri ai ordinelor religioase. Mulți muncitori locuiesc în afara zidurilor, inclusiv Garda elvețiană și personalul diplomatic.

Bărbații și în special femeile trebuie să respecte un cod strict al îmbrăcămintei. Hainele peste genunchi sunt strict interzise.

Cetățenia poate fi primită prin rezidență stabilă și prin deținerea unui post în oraș. Turismul este un factor important al vieții de zi cu zi. Papa conduce litughia săptămânală și alte servicii religioase și apare în sărbători religioaseprecum Paștile.

În fiecare săptămână papa se adresează pelerinilor de două ori: miercurea în audiența generală pe care o susține în piața Sfântul Petru sau în Aula Paul VI și duminica de la fereastra palatului său apostolic pentru rugăciuneaAngelus.

Cu siguranță v-am crescut curiozitatea față de acest stat! Pentru mine și pentru fiul meu a fost o călătorie care ne-a făcut să căutăm mai mult despre istoria Vaticanului. 

Acest articol a fost publicat în excursii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Vaticanul – un stat în stat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s