Atmosfera prietenoasă în clasă

La 22 noiembrie 2014, în incinta Bibliotecii Municipale B.P.Hașdeu din Chișinău, filiala Lomonosov, a avut loc al treilea webinariu între orașele Moscova, Riga, Chișinău, Sanct-Petersburg, Taganrog etc. cu tematica: Atmosfera prietenoasă în clasă. Au fost promovate mai multe activități utile, dar vreau să vă vorbesc despre una aparte. E vorba de activitatea ”Licitația miraculoasă”. Pașii de urmat:
1. Scriem în stînga paginii 3 calități personale care ne ajută să ne încadrăm în colectiv.
2. Scriem în dreapta paginii 3 calități personale care ne împiedică să ne încadrăm în colectiv.
3. Pe rînd se scoate la licitație cîte una din calitățile personale care ne împiedică să ne încadrăm în grup, dar le aducem la licitație în așa mod, ca cei din grupul nostru să-și dea seama că de fapt este o calitate de care are nevoie și care l-ar ajuta pe el să se încadreze în colectiv.
4. Ceilalți membri ai cercului pot ridica valoarea calității scoase la licitație.
5. Se consideră învăngător cel care a reușit să ”vîndă” mai multe calități personale care-l împiedică pe el să se încadreze în colectiv.
Ca învățător văd beneficiul acestei activități în aceea de a găsi posibilități de a trece unele calități ”negative” ale elevilor – în ”pozitive”.

SAM_4664

SAM_4665

Alte lucruri care le voi folosiîn clasă:

* Aplauzele integrate sunt aplauzele de grup: se bate în palma colegului de cerc, formîndu-se un cerc de aplauze.

* Se respectă așa reguli de lucru în cerc: nu criticăm, nu aprobăm/dezaprobăm ideile colegilor și nu intrăm în contradicție; Toți sunt egali și importanți; Ne ținem de cursul temei; Vorbim pe rînd, maxim 1 minut fiecare.

* Pentru a se ține cont de regulile de mai sus, în timpul lucrului în cerc, vorbește doar cel ce ține la moment un pix în mîină.

* Moderatorul cercului înscrie schematic toate ideile pentru a putea vorbi la final din partea grupului, pentru că regula spune: SĂ UNIM IDEILE PENTRU A LE ADUCE LA UNA SINGURĂ, A GRUPULUI.

Un joc de atenție, de spargere a gheții, care e și destul de distractiv a fost ZIB, ZAB, ZBANC. Regulile sunt simple: Cînd zici ZIB, mingea moale se aruncă colegului de cerc din dreapta, cînd zici ZAP – arunci celui din stînga, iar la ZBANC – o arunci celui din față.

Pentru a ne cunoaște membrii cercului s-a numit fiecare, și a numit cu ce asociază atmosfera prietenoasă în colectivul de copii.

Moderatorii: domnul Marin și doamna Gabriela șia-u lăsat datele de contact, fiind dispuși a se deplasa în raioane pentru a realiza împreună cu învățătorii ședințe cu părinții pe temele planificate de cadru didactic, dar după metodele învățate la webinariu.

Desigur că ni s-a dat fiecăruia agenda de lucru a următoarelor ședințe de acest gen și certificatele de participare.

SAM_4666

Reclame
Acest articol a fost publicat în activitate și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s